Frågan i titeln kan kännas lite som en fråga ställda av en pensionär för 15 år sedan. Att göra sina bankärenden på nätet är idag en del av vardagen för de allra flesta. Bankernas kryptering håller hög standard och det är mycket svårt att bryta sig in på någons konto online. Samtidigt är internetbedrägerier och ID-stöld fenomen som tyvärr ökar. Det beror inte på att bankerna är osäkra, utan det handlar snarare om att bankkunder blir lurade till att ge ut information som bedragare sedan använder för att komma åt deras lösenord. Här ska vi gå igenom några av de åtgärder du själv kan vidta för att undvika detta problem.

Du kan teckna en försäkring som gäller vid identitetsstöld

Ett bevis på att det här med identitetsstöld faktiskt är ett reellt hot idag är att det blivit något som du kan försäkra dig mot. Så många upplever alltså detta som ett riktigt problem att de är beredda att teckna en tilläggsförsäkring. En sådan försäkring ger dig rätt till ersättning när du drabbas av olika typer av bedrägerier online, inte bara identitetsstöld. Flera olika försäkringsbolag kan erbjuda detta idag.

Konkreta tips för dig som vill höja säkerheten online

  • Ha inte samma lösenord på banken som du använder i sociala medier eller till din e-post. En bedragare som kommer in på ett konto kan ofta ta sig vidare därifrån.
  • Om du har möjlighet ska du blanda siffror, bokstäver och specialtecken i dina lösenord.
  • En bank kommer aldrig att ta kontakt med dig via mail eller telefon och be om dina personuppgifter, lösenord eller kontonummer. Om detta händer är du utsatt för ett bedrägeriförsök.
  • Hantera dina lösenord och personuppgifter som om de vore värdehandlingar.
  • Gör inga inköp på sidor online som inte känns fullständigt säkra.
  • Ladda inte ner några suspekta filer och se till att ha ett bra virusskydd på alla dina enheter. Program du laddar ner kan var skadlig kod som hjälper bedragare att komma över dina lösenord.

Säkerheten är trots allt god

Det finns hot online, men sett till hur många som gör sina bankärenden på nätet är det ändå få som råkar illa ut, och om du vidtagit de enkla åtgärder som vi listad ovan är risken minimal för att du ska drabbas av ett bedrägeri.

Author jenny
Published
Views 2119
youplay