De flesta väljer inte bank, de föds med en. Det är i nio fall av tio föräldrarna som startar det allra första sparkontot, utifrån vad de själva har för bank. Tidigare var det ganska sällsynt att byta bank överhuvudtaget. Det fanns inte så många alternativ och skillnaderna mellan dem var små. Detta har förändrats drastiskt. Marknaden är full av banker som riktar in sig på särskilda målgrupper, och kreditmarknadsinstitut som bara erbjuder några få, men vassa, tjänster.

Egentligen finns det alltså anledning till att ha flera olika banker, och det är också mycket vanligt att ha det. Här ska vi dock framförallt skriva om när det kan vara klokt att byta bank och vad man ska tänka på om man bestämmer sig för att göra det.

Gör du något utöver det vanliga?

Alla banker värda namnet kan erbjuda lån, sparformer och försäkringar som tillgodoser behoven hos en vanlig svensk. Ibland har en bank ett extra bra utbud av tjänster för dig som tillhör en viss målgrupp. Till exempel villaägare. Om du inte bara göra samma bankärenden som alla andra utan något som kräver något särskilt, eller vill ha låga avgifter på något du gör ofta, så ska du jämföra olika banker med varandra. Om du till exempel ofta flyttar pengar från din svenska bank till ett annat land är det viktigt att du får bra växlingskurser och att det inte läggs på för höga avgifter.

Välj banken som har det bästa bolånet

Reka bolån noga innan du slår till och köper en bostad. Hos vissa banker kommer du att bli beviljad önskad summa medan andra kommer att säga nej. Räntan du får betala varje månad kan skilja sig mycket beroende på vilken bank du väljer. Ett bra bolån är så viktigt att det kan vara smart att flytta sitt lönekonto och eventuellt sparande till just den bank som är mest sugen på att ha dig som kund. Att göra en sådan flytt talar starkt till din fördel i förhandlingen om räntan på bolånet.

Vilken bank har de andra?

Det kan finnas en fördel med att ha samma bank som sin arbetsgivare och/eller sin familj eftersom det möjliggör snabbare utbetalningar. Om du använder tjänsten snabblån är det viktigt att den långivare du anlitar kan göra direktutbetalningar till banken du har.

Author jenny
Published
Categories Tips
Views 1798
youplay