Bankväsendet genomgår stora förändringar just nu. Det pågår flera intressanta processer, och många orsakas av den tekniska utvecklingen inom finansteknologi och IT. Ny hårdvara och nya tjänster förändrar utbudet och våra beteenden när det handlar om bank och konsumtion. Här kommer vi att uppmärksamma fem trender som är påtagliga just nu.

Allt färre har bara en bank

Olika banker är bra på olika saker, och eftersom det är så enkelt att bli användare på en bank online minskar incitamentet att hålla sig till en enda bank. Det finns massor av kreditinstitut idag som inte är banker i egentlig mening, men som lyder under Finansinspektionen. Dessa erbjuder finansiella tjänster som kan vara ett bra komplement till de konton, lån, försäkringar och sparformer som en stor bank erbjuder.

Tredjepartsleverantörer tar över

För många har banken blivit lite som ett bankvalv där man har sin pengar men som man egentligen inte interagerar med. Istället använder vi tjänster utvecklade av tredjepartsleverantörer som har tillgång till dina bankkonton. Du kanske använder en e-plånbok som Skrill eller Neteller till att flytta pengar till och från olika konton, och betalar dina räkningar med en app som inte kräver att du loggar in på din internetbank. Behöver du information om något som rör till exempel lån eller sparande är det ofta enklare att läsa på wikipedia eller kolla på Youtube än att leta information på bankens hemsida.

Alla lån är snabblån

För tio år sedan började snabblån marknadsföras som en ny och revolutionerande tjänst. Plötsligt gick det att låna små belopp med kort uppläggningstid, och få pengarna direkt på kontot redan samma dag som man gjorde en ansökan på nätet. Idag sköts en låneansökan automatiskt, även när det gäller lån på större belopp. Det innebär att nästan alla lån som du ansöker om online kan klassas som snabblån, så till vida att själva ansökan är väldigt smidig och att du får dina pengar fort.

Alternativ till storbankerna etablerar sig

Finansmarknaden består idag av fler aktörer än någonsin tidigare. Många nya kreditmarknadsinstitut är nischade mot vissa målgrupper, till exempel dig som inte kan bli beviljad ett lån från dina vanliga bank, eller människor som behöver en särskild typ av lån. En konsekvens av att utbudet ökat är att det lönar sig att jämföra lån och sparformer efter att du begärt in anbud från flera olika banker.

Bankkontor flyttar in i virtual reality

Många bankkontor på glesbygden har redan lagts ner och det är en trend som tyvärr fortsätter. Snart kommer vi dock att få viss kompensation för det, i och med att banker tar sig in i virtual reality. Det innebär att du kan besöka dem online medan du använder vr-utrustning som ger dig en helt annan, och mycket verkligare, upplevelse än när du besöker en vanlig hemsida. Med VR kan du interagera direkt med bankpersonal, utan att gå utanför dörren.

Author jenny
Published
Views 1940
youplay