Snabba internationella banköverföringar och andra bankärenden som man kan genomföra online innebär att det inte är lika viktigt att befinna sig nära ett fysiskt bankkontor, eller ens ha en bank baserad i det land där man själv bor. Har du funderat på att öppna ett bankkonto i ett annat land? Här går vi igenom vilka fördelarna är och vad som krävs.

Vad kan det finnas för fördelar med att ha ett konto i ett annat land?

Det finns banker som kan erbjuda bättre service och andra tjänster än svenska banker, som faktiskt kan te sig som små jämfört med internationella storbanker. Särskilt du som har mycket pengar och som investerar dem på den globala marknaden kan ha stor glädje av ett konto i ett annat land. Detta främst eftersom den banken kan erbjuda bättre anpassad service samt hantera önskemål från den kundgrupp som du tillhör.

Den höga banksekretessen i länder som Schweiz, och banker i så kallade skatteparadis, var tidigare ett tungt vägande skäl för svenskar som inte ville betala skatt på alla sina tillgångar. Skattesmitning är dock betydligt svårare idag.

Sverige har extremt låga räntor. I praktiken innebär inflationen att du förlorar pengar på att ha dem insatta på en svensk bank. Vill du spara pengar på banken är det således bättre att välja en bank i ett land där det allmänna ränteläget är annorlunda jämfört med Sverige. Den svenska kronan är lågt värderad, och om du tror att den kommer att fortsätta sjunka är det bättre att ha dina tillgångar i en annan valuta. Vissa länder kan även anses vara mer ekonomiskt stabila än Sverige. Det kan vara en anledning till att ha pengarna i ett annat land. Du får givetvis tillgång till bankkort som du kan använda över hela världen, om det är ett vanligt konto du skaffar dig.

Hur gör man för att öppna ett konto i ett annat land?

Olika regler gäller i olika länder. Oftast behöver du någon form av anknytning till landet i fråga. Till exempel ett personnummer eller motsvarande ID-handling. Du kan också behöva en viss summa, eller kunna visa att du har stadig inkomst i landets egen valuta. Att öppna ett konto åt företag i ett annat land kan vara enklare då det inte alltid kräver att du bor i, eller ens vistas mycket i landet. Information om vad som krävs brukar vara tillgänglig online.

Author jenny
Published
Categories Tips
Views 7204
youplay